Jubileum

50 jaar stichting Jeugdland pijnacker!

We hebben wat te vieren want Stichting Jeugdland Pijnacker bestaat alweer 50 jaar! Wat ooit kleinschalig begon is uitgegroeid tot het Jeugdland wat we vandaag de dag allemaal kennen, een fantastische speelweek voor de jeugd van Pijnacker!
Ben je benieuwd hoe het ooit allemaal begon? Lees hier het artikel en scroll verder voor de Jeugdland Tijdlijn!


In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw had het college van burgemeester en wethouders een probleem: wat doen we met de jeugd in de vakantie? De jeugd van Pijnacker verveelde zich in de vakantie en blijkbaar werd er veel vernield. Zo ontstond het idee van een speelweek.

De organisatievraag werd doorgeschoven naar de Federatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening, de voorloper van de Vrouwenraad. En in een najaarsvergadering in 1972 werd het idee voor Jeugdland geboren. Na herhaalde oproepen, het liep niet storm met enthousiastelingen, stelden zich 4 dames beschikbaar om de organisatie op zich te nemen. Mevr. Hof, Lieftinck, de Vries en van Dam. Zij gingen informatie inwinnen in Voorburg,  Berkel, Nootdorp en zelfs tot in Drenthe, waar soortgelijke activiteiten al werden georganiseerd. Via een enquête op de lagere scholen, toen nog zonder kleuters, kwamen er ideeën naar voren. De laatste week van de vakantie bleek de voorkeur te hebben. B&W vond het een goed plan, maar kwam nog niet met geld over de brug en even zag het ernaar uit dat het hele idee niet van de grond zou komen. Men ging op zoek naar mensen en bedrijven die iets wilden schenken. Bouwbedrijf Lalleman sponsorde als eerste 500 gulden. De locatie was ook een probleem, zeker als je geen geld hebt. Gelukkig stelden DSVP en Oliveo hun kantines en ruimtes gratis ter beschikking.

Dhr. Olthof kwam erbij en werd hoofd van de vrijwilligers. Samen ging men aan het programma werken. Zo ontstonden de afdelingen die nu nog steeds de ruggengraat vormen van de week: hutten, sport, textiel, gips, knutselen, figuurzagen en natuurlijk het kampvuur op vrijdagavond. Er moest materiaal aangeschaft worden en daarvoor werd de hele Pijnackerse middenstand afgestruind om alles zo voordelig mogelijk voor elkaar te krijgen Financiën bleef een punt. Wat ga je rekenen voor een weekkaart? Je wilt geen verlies draaien. Het werd 6 gulden voor een weekkaart, inclusief 2 drankjes en de eerste JL had 300 aanmeldingen. Meer konden de ruimtes niet herbergen. Bij mooi weer werden er ook dagkaarten verkocht.

Jeugdland is met de jaren telkens meer gegroeid en er zijn door de jaren heen meerdere activiteiten georganiseerd. Bekijk hieronder de Jeugdland Tijdlijn.

-1972-
Oprichting van Stichting Jeugdland Pijnacker.

-1973-
Aller eerste Jeugdland.

-1974-
Krantenartikel “Zal Jeugdland in Pijnacker traditie worden?”

-1976-
Een weekkaart zag er zo uit.

-1977-
Eerste lustrum: 500 weekkaarten. Dit lustrum werd gevierd met een optocht door het dorp achter de fanfare.

-1982-
Eerste kindervoorstelling in de Steinbachhal, gesponsord door de Rabobank vanwege hun 75 jarig bestaan.

-1983-
Jeugdland werd voor 1x in de voorlaatste week van de vakantie gehouden. Dit omdat de vakantiespreiding werd geïntroduceerd en er leiding alweer in Rotterdam naar school moest. Resulteerde ook in minder kinderen, want de laatste week was na 11 jaar ingeburgerd.

-1983-
In dit jaar begon de voorloper van de talentenjacht met op vrijdagmiddag “stuif es in”, waarin kinderen en leiding zich konden uitleven met zang, dans, playbacken en het presenteren van gemaakte werkstukken.

-1994-
Het kampvuur kwam na een paar keer op het gras achter de Jeu-de-boule weer terug op het geasfalteerde plein, mits er een dikke laag zand onder gestort werd.

-1997-
Er werd een ontbijt voor 700 kinderen op het Dorpsplein georganiseerd, daarna in optocht naar de Groene Wijdte. De 1000 kinderen per dag werd bereikt.

-1998-
De kleuters verhuisden vanuit een tenten naar de HCP (Hockey) kantine.

-1999-
Start van de afdeling Techniek, wederom door sponsoring van de Rabobank.

-2001-
Eerste keer survival als vervanging van de vossenjacht. Eerste opbouw was wennen en heeft tot zeker 23.00 uur geduurd onder het licht van autokoplampen.
Jeugdland introduceert Skateland in Pijnacker.

-2002-
Voor het 30 jarig bestaan van de stichting werd er met met alle kinderen het getal 30 op het plein uitgebeeld. Er werden foto’s vanuit de lucht gemaakt door parachutisten.
Er liep een smalspoor trein over het terrein. Gesponsord door Gerrit van Schie.

-2003-
Introductie van ‘de kleuren van de week’.
Voor het eerst een ‘groot’ zwembad, gemaakt met pallets en steunen. Gesponsord door Aqua Barriers van Gerrit de Bruyn.
Jeugdland heeft voor het eerst een eigen website.

-2007-
Optocht achter het dweilorkest ‘de Plakkers’ en drumfanfare Jong Haaglanden in optocht naar het parkeerterrein voor het 35ste kampvuur. Er zijn 585 weekkaarten en meer dan 600 dagkaarten verkocht! Er waren dagelijks zo’n 120 vrijwilligers.
De kaartjes werden vervangen door polsbandjes.

-2008-
Er stond een groot reuzenrad op het plein gesponsord door Gerrit van Schie. Rond 1250 kinderen per dag.

-2012-
Voor het 40 jarig bestaan van de stichting was er een Libdub opgenomen.

-2014-
Jeugdland kreeg een eigen Facebook pagina.

-2016-
1400 kinderen per dag. Met zelfs een uitschieter op woensdag met over de 1500!

-2017-
Voor het 45 jarig bestaan van de stichting konden kinderen een Jeugdland plankje maken waarbij ze langs elke afdeling moesten om alle letters te kunnen maken.

-2018-
Besluit om geen dagkaarten meer te verkopen, vanwege de toeloop van het grote aantal kinderen, terwijl het aantal vrijwilligers toch altijd rond de 140 per dag blijft steken. Max. aantal weekkaarten staat op 1250 bezoekers.

-2019-
De opslagcontainers bij Oliveo verdwenen en we kregen een eigen HOLA hal naast de Hockey.

-2020-
Geen Jeugdland vanwege de Corona pandemie. We hebben voor dit jaar een Jeugdland Vakantieboek gemaakt met allerlei leuke opdrachtjes.

-2021-
Jeugdland gaat door met strikte Corona restricties. Beperkt aantal kinderen en geen ouders op het plein.

-2022-
De weekkaarten zijn in de voorverkoop nog nooit zó snel uitverkocht geweest. Al na 10 dagen vanaf de verkoopdatum hebben we alle 1250 kaarten verkocht!

-2023-
We hebben weer een record te pakken, de weekkaarten raakte al op de eerste verkoopdag volledig uitverkocht.

Weet je zelf nog leuke feitjes of heb je nog leuke foto’s van vroeger? Stuur ze dan door naar webmaster@jeugdland-pijnacker.nl !

Wil je vrijwilliger worden?

Wij zijn altijd opzoek naar vrijwilligers die ons helpen tijdens de Jeugdlandweek. Je kan ons ondersteunen op diverse afdelingen.